Birliğimiz internet sitesinde daha iyi bir kullanıcı deneyimi için çerez ve üçüncü taraf araçlar kullanılmaktadır. Bunlara ilişkin detaylı bilgilere Aydınlatma Metni’nden ulaşabilirsiniz OKUDUM
KURUMSAL İLETİŞİM / DUYURULAR

14’üncü Türk-Arap Ekonomi Forumu gerçekleşti

Türk-Arap Ekonomi Forumu (TAF), Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ev sahipliğinde, Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, TOBB ve Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği’nin (TÖDEB) iş birliğiyle İstanbul’da gerçekleştirildi.

‘İşbirliğinde Yeni Dönem’ temasıyla düzenlenen Forum’da altı ayrı oturumda Türkiye ve Arap Ülkeleri arasındaki ekonomik ve uluslararası iş birliğine dair başlıklar tartışıldı.

Forum’un açılışında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dünya olarak çok zorlu bir dönemden geçtiklerini vurgulayarak, “Global ekonomiye baktığımızda, orta düzeyde büyüme olduğunu görüyoruz. Gelecek yıl IMF’nin tahminine göre, küresel büyüme oranı sadece 2,9 olacak. Hindistan ve Çin’i hariç tutarsak, global büyüme oranının yüzde 1,6’ya ineceğini görüyoruz. Bu oranın altı neredeyse resesyon demektir. Önümüzdeki dönemde 5 yıllık büyümeye baktığımızda yüzde 3 veya 3,1 düzeyinde olacağı düşünülüyor. Bölgesel ticarette entegrasyona gitmek çok önemli. Ticaret büyümenin temel mottolarındandır. Burada ciddi bir rekabet yaşanıyor. Daha yakın çalışılarak bölgesel ticareti güçlendirebiliriz. Aynı zamanda, yavaş büyüme engelini hep beraber aşabiliriz” dedi.

Şimşek, zorlu finansal şartlarla karşı karşıya olduklarını belirterek, dünya çapında finansal şartların çok sıkı olduğunu, Türkiye ve Arap ülkeleri için ilerlemenin tek yönteminin öncelikle kendi ülkeleri içerisinde reform yapması ve kredibilitesini arttırması gerektiğini söyledi.

Enerji fiyatları ile ilgili ciddi bir belirsizlik olduğunu açıklayan Şimşek, “Enerji konusunda, az yatırım yapılıyor. Bunun sonucu olarak enerji fiyatlarının yüksek kalacağı görünüyor. Onun için daha iyi iş birlikleri yapmamız gerekiyor” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu da Türkiye'nin 2003'ten bu yana Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Arap ülkeleriyle iş birliği açısından doğru yolda ilerlediğini belirtti.

Türkiye'nin dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasında yer aldığını anımsatan Dağlıoğlu, "Türkiye sürdürülebilir ve dijital bir büyüme hedefliyor. Türkiye şimdiye kadar bir bölgesel merkez oldu ama bundan sonra bir küresel ekonomik güç olarak devam etmek istiyoruz. Özellikle Arap ülkelerinden yatırımcıların bu büyümeye katkıda bulunmak için Türkiye'ye yatırım yapmasını bekliyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'nin Afrika, Avrupa ve Asya'nın tam ortasında bulunan coğrafi konumunun önemine dikkati çeken Dağlıoğlu, "Türkiye'de iş dünyası dostu bir yatırım ortamı var. Türkiye'nin sağlam ve hızlı büyüyen bir ekonomisi var. 2003 yılından bu yana hızlı büyümemiz devam ediyor. Türkiye, çok rekabetçi bir yetenek havuzuna sahip." dedi.

Forum’un “İstanbul’un Finansal Ağları” başlıklı oturumunda konuşan Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin, sözlerine Türkiye’deki ödeme ve elektronik para kuruluşları sektörünü ve bu sektörün genel fintek ekosistemi içindeki mihenk taşı olma rolünü vurgulayarak başladı.

TÖDEB üyesi kuruluşların dünyada ekonomik dengelerin bozulduğu bu süreçte Türkiye finans sektöründe ve fintek ekosisteminde dinamizmini yükselterek sürdürmeyi başardığını belirten Bilgetekin, “Elimizdeki veriler kendimize koyduğumuz hedefleri aşacağımızı gösteriyor.” değerlendirmesini yaptı.

“Türkiye ve Arap ülkeleri arasında yapılacak ticaretin her alanında mutlaka fintek barındırılmalıdır. Bankacılık ekosistemi, ülkemizin çok önemli kaslarından bir tanesi. Bununla birlikte bankalar dışı finansal kuruluşlar dediğimizde de söz finteklere geliyor. Ödeme ve elektronik para kuruluşları regülasyona tabi olmasından dolayı, bir mevzuatla gözetim ve denetim altında çalıştığı için TÖDEB üyeleri fintek ekosisteminin mihenk taşıdır. Kullanıcı dostu ve inovatif çözümler üreten sistemimiz bankacılık dışı olarak yapılacak ticaretlerde de kullanılmalı.” dedi.