Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği (TÖDEB) tarafından Adalet Bakanlığı ile düzenlenen "Ödeme ve Elektronik Para Sektöründe Hukuki ve Adli Süreçleri Değerlendirme Toplantısı” gerçekleştirildi.
Cumhuriyet savcıları, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası uzmanları, emniyet ve jandarma mensupları ve TÖDEB üyelerinin katıldığı Ödeme ve Elektronik Para Sektöründe Hukuki ve Adli Süreçleri Değerlendirme Toplantısı’nın açılış konuşmalarını TÖDEB Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin, TCMB Hukuk Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Şerif Uygun ve Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Şenol Taş yaptı.
“Kurumların iş birliği son kullanıcının korunması hedefine bizi ilerletecek”
Açılış konuşmasını gerçekleştiren TÖDEB Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin, “Ödeme ve Elektronik Para Sektöründe Hukuki ve Adli Süreçleri Değerlendirme Toplantısı’nda üzerinde duracağımız konularla birlikte sektörümüzü daha güvenli bir geleceğe taşıyacak kararlara vesile olacağımızdan hiç kuşkum yok. Birlikte yürüttüğümüz bu sürecin bir parçası olarak bugün doğrudan iletişim kurmaya devam etmemizi sağlayacak bu toplantıda sizleri ağırlamak TÖDEB için çok önemli. Sektör temsilcileri ile hukuki ve adli süreçlerin tüm taraflarının bir masa etrafında buluşmasının çok fayda sağlayacağından eminim. Merkez Bankamızın hukukçularının görüşlerinin de sürece şekil vereceğine, kolluk kuvvetlerimizin paylaşımlarının da toplantı çıktılarını zenginleştireceğine inanıyorum. Bu birliktelik ile hedefimiz olan son kullanıcının korunmasa ilerleyeceğimizden eminim. Günümüzde dijital pazarda ciddi dolandırıcılık artmış durumda. Bizim en öncelikli hedeflerimizden biri de dolandırıcılığın önlenmesidir.” ifadelerini kullandı.
"Türkiye, Ödemeler Alanında Dünyanın En İyilerinden Biri Olacak"
Bilgetekin’den sonra kürsüye gelen TCMB Hukuk Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Şerif Uygun, “Para varsa bunun sebebi ödeme işleminde kullanılmasıdır. Ödeme hizmetleri tüm paydaşlar için hayati önemdedir. Diğer taraftan ödeme ve elektronik para kuruluşları Anayasa’nın 48. maddesinin düzenlediği hakları kullanıyorlar. Merkez Bankası bir yanda kullanıcının mülkiyet hakkını, diğer yandan da şirketlerin kar etme amacını bir dengede tutmak zorunda. Bu denge adil ve sürdürülebilir olmak zorunda. Merkez Bankası bu sorumluluğun bilincinde hareket ediyor. Türk yargısının da tüm birikimiyle konuları çözüme kavuşturma çabasını da gururla takip ediyoruz. Yine gururla söyleyebiliriz ki ödeme ve elektronik para kuruluşları da sadece kar etme amacıyla hareket etmiyorlar. Birer yeni fikirler atölyesi, yeni fikirler akademisi niteliği taşıdığını ifade edebilirim.” dedi ve “Türkiye ödemeler alanında dünyanın en iyilerinden biri haline gelecek ve burada çorbada bizim de tuzumuz var diyeceğiz.” temennisiyle konuşmasını bitirdi.
“Dolandırıcılıkla mücadele için iş birliğimiz çok önemli”
Son açılış konuşmasını gerçekleştirmek üzere söz alan Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Şenol Taş, sözlerine TÖDEB Başkanı Ufuk Bilgetekin’e teşekkürle başladı. “Bakanlık olarak bu toplantıda olmaktan memnunuz. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bilişim suçlarının artışını görüyoruz bu suçlar özellikle dijital kanallarda gözleniyor. Karşılaşılan sorunlar alanda uzmanlaşmayı zorunlu kıldı. Bu itibarla bilişim suçları büroları faaliyetlerini geliştirdi. Özellikle soruşturmaların bilişim alanında olduğunu gözlemlemekteyiz. Günümüzde dolandırıcılık işlemlerinde hızlı bir artış var. Dolandırıcılıklarla etkin bir mücadele için iş birliği yapmamız çok önemli. Suç soruşturmalarının sonuçlanması için iş birliğimiz artırılmalı. Farkındalığı artırmak amacıyla büyük yol kat ettik. Bu toplantının faydalı olarak gerçekleşeceğini umuyoruz.” sözleriyle katılımcıları selamladı.
Ödeme ve Elektronik Para Sektöründe Hukuki Süreçler Masaya Yatırıldı
Açılış konuşmalarının ardından, sektördeki hukuki ve adli süreçlerin değerlendirilmesine yönelik sunumlar ve değerlendirilmelerle devam eden toplantıda sektör temsilcileri ile adli ve hukuki alanda uzmanlaşmış önemli isimler bir araya gelerek karşılıklı görüş alışverişinde bulunularak ödeme ve elektronik para sektöründeki hukuki süreçler değerlendirildi. Ayrıca POS ve E-para işlemleri hakkında bilgilendirme yapılarak, bu faaliyet türleri açısından adli süreçler değerlendirildi. Bununla birlikte, sektörde yaşanan dolandırıcılık vakaları ve problem alanları üzerinde durularak, suçu önleme yöntemlerine ilişkin yetkililer tarafından sunumlar yapıldı ve sektör paydaşları tarafından çözüm önerileri paylaşıldı. Bu kapsamda, toplantı ile sektörün güvenliği ve tüm paydaşların arasındaki iletişimin güçlendirilmesi açısından önemli bir adım atılmış oldu.