Birliğimiz internet sitesinde daha iyi bir kullanıcı deneyimi için çerez ve üçüncü taraf araçlar kullanılmaktadır. Bunlara ilişkin detaylı bilgilere Aydınlatma Metni’nden ulaşabilirsiniz
OKUDUM
Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği (TÖDEB) ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ödeme ve elektronik para sektörünün gelişimini ve mevzuatını ele almak üzere "Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Mevzuat Çalıştayı" adı altında etkinlik düzenledi.
Gerçekleştirilen bu çalıştay, TÖDEB üyeleri olan ödeme kuruluşları ile elektronik para kuruluşları tarafından büyük ilgi gördü. Çalıştay, sektörün önde gelen 250'den fazla profesyonelini bir araya getirmesinin yanı sıra TCMB ve sektör oyuncularının bir araya geldiği ve doğrudan görüş alış verişinde bulunduğu ilk etkinlik olma özelliğini de taşıyor.
Çalıştayın açılış konuşmalarını TÖDEB Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin ve TCMB Ödeme Sistemleri ve Finansal Teknolojiler Genel Müdürü Dr. Serdar Murat Öztaner gerçekleştirdi.
Konuşmasına “Çalıştay’ın fikirlerimizi paylaşıp, ekosistemimizin geleceğini şekillendirmek için hep birlikte değerlendirmelerde bulunulacak bir platform olduğunu” vurgulayarak başlayan Bilgetekin; “TÖDEB olarak, sektörümüzün dinamiklerini ve ihtiyaçlarını anlayıp, Merkez Bankası ile bu bilgileri paylaşarak, sektör için en uygun çözümleri bulmaya kendimizi adamış durumdayız. Bu süreçte bankamızın her zaman sunduğu destek ve rehberliği büyük bir değer olarak görüyoruz.” diyerek sözlerine devam etti.
Konuşmasında FAST sistemi, karekod, açık bankacılık ve özellikle Merkez Bankası Dijital Lirası’nın geliştirilmesi gibi uygulamaların ekonomimizin dijital dönüşümüne olan çığır açıcı katkılarından bahseden Bilgetekin; sektörün hedefini global arenada yer alarak, uluslararası iş birlikleri, ülkemize yatırım getirme ve ortaklıklar kurma olarak çizdi.
TÖDEB Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin’den sonra kürsüye gelen TCMB Ödeme Sistemleri ve Finansal Teknolojiler Genel Müdürü Dr. Serdar Murat Öztaner ise sözlerine sektör temsilcileri ile bir araya gelip karşılıklı bilgi paylaşımında bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek başladı.
“Biz Merkez Bankası olarak ödemeler alanındaki finteklerin yalnızca nicelik olarak değil aynı zamanda nitelik olarak da ülkemizdeki tüm fintekler içinde öncü olmasını arzu ediyoruz.” diyerek sözlerini sürdüren Öztaner; “Bunun sağlanması için en uygun ortamı oluşturma çabası içerisinde olduğumuzu açık bir şekilde ifade edebilirim. Yetkilerin Bankamıza devredilmesiyle birlikte, güvenli ve etkin çalışan bir ödemeler alanı tesis etmek üzere ödeme hizmetleri alanında faaliyet gösteren kuruluşları da etkileyecek çalışmaları hassasiyetle yürütmeye başladık.” tespiti ile sözlerini sürdüren Öztaner FAST, TR Karekod ve BKM Geçit çalışmalarına vurgu yaparak sözlerine “TÖDEB’in yetkilileri ve organları tarafından sektör oyuncularını aynı zeminde buluşturacak koordinasyonu sağlamaya, ilgili kamu kurumları ve paydaşlarla karşılıklı iş birliği içerisinde çalışmaları yürütmeye özen gösterildiğini gözlemliyor ve bu çalışmaları takdir ediyoruz.” diyerek son verdi.
Açılış konuşmaları ve Bilgetekin ile Öztaner’in sektörel değerlendirme oturumundan sonra Çalıştay’da, TCMB uzmanları tarafından ödeme ve elektronik para kuruluşları ile ilgili mevzuat üzerine detaylı sunumlar yapıldı. Her sunumdan sonra katılımcıların konuya ilişkin soruları yanıtlandı ve sektörün karşılaştığı zorluklar ve gelecekteki fırsatlar detaylı bir şekilde ele alındı.
Ödeme ve elektronik para sektörüne ilişkin mevzuatın anlaşılmasını kolaylaştırmayı ve sektör profesyonelleri arasında bilgi alışverişini teşvik etmeyi hedefleyen Çalıştay’da, sektördeki yenilikçi gelişmeleri destekleyecek ve regülasyonların daha etkili bir şekilde uygulanmasını sağlayacak bu tür etkinliklerin öneminin altı çizildi.
Katılımcılar, çalıştayın sektöre sağladığı katkılardan, alanında uzman kişilerle doğrudan iletişime geçme fırsatından ve yazılı olan bilgilerin örneklerle açıklanmasından duydukları memnuniyeti bildirirken; Çalıştay’ın, mevcut zorlukları ele alarak, sektörün geleceğine ışık tuttuğunu vurguladılar.
Kapanışta da TÖDEB ve TCMB yetkilileri, bu tür etkinliklerin sektörün sağlıklı gelişimi için kritik olduğunu ve benzer iş birliklerinin devam edeceğini dile getirdi.
Ödeme Sistemleri Dergisi PSM tarafından dağıtılan PSM Ödülleri, 20 Aralık Çarşamba günü İstanbul Levent’teki İş Kuleleri Oditoryumu’nda yapılan törenle sahiplerini buldu.
“Cesur Yeni Dünya” ana temasıyla düzenlenen PSM AWARDS 2023 için 493 başvuru geldi. TÖDEB Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin'in de aralarında olduğu jüri 70 projeyi ödüle layık buldu.
Jürinin diğer üyeleri ise Kentbank Hırvatistan Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sönmez, PSM Yayın Danışmanı Abdullah Çetin, MAPFRE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Nazan Somer Özelgin, Finansal Teknoloji ve Kripto Para Editörü Sefer Yüksel, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi ve FinTech İstanbul Kurucu Ortağı Profesör Dr. Selim Yazıcı, startups.watch Kurucusu Serkan Ünsal, SC Yönetim ve Danışmanlık Kurucusu Dr. Soner Canko ile Canpolat Legal Kurucu Ortağı Av. Yaşar Canpolat oldu.
Törenin açılış konuşmaları Erişim Medya Kurucu Ortağı ve PSM Genel Koordinatörü Barış Bekar, PSM Awards Ana Sponsoru TÖDEB Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin, PSM AWARDS Platin Sponsorları Bank Pozitif ve PayFix’in Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Kork ve PSM AWARDS jürisi adına konuşan Nazan Somer Özelgin yaptı.
Konuşmasına, her geçen yıl daha da hızlı büyüyen FinTek sektörünün bu organizasyon dolayısıyla bir araya gelmesinden duyduğu memnuniyeti ve mutluluğu dile getirerek başlayan TÖDEB Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“TÖDEB olarak sadece üyelerimizi değil, tüm ekosistem oyuncularını destekliyoruz ve artan sektörel başarılar ile gurur duyuyoruz.
Sektörümüzü anlatmak, kamuoyunu aydınlatmak gibi bir sorumluluğu yerine getirmenin yanında her bir paydaşımıza gerek yatırım gerekse itibar açısından değer katmak için sektörel raporlar açıklıyoruz. Ödeme ve Elektronik Para Sektör Raporu’nu bu sene kamuoyuna duyurduk. İlk olma özelliği taşıyan bu rapor ile sektörümüze ışık tuttuk. Düzenli olarak bu raporu yayınlamaya devam edeceğiz. Ayrıca, Uluslararası Pazar Araştırması raporumuz da tamamlanmak üzere, 2024 yılının ilk aylarında da bu raporun paylaşımını yapacağız.
Eğitim faaliyetlerimiz de aralıksız sürüyor. TÖDEB Akademi aracılığıyla sektöre nitelikli istihdam sağlıyor, yeni oyuncular kazandırıyoruz. Fintek Sektörü’nde olan herkesin yolu bir şekilde TÖDEB Akademi’den geçiyor. Özellikle TÖDEB FinTek Çırağı Programı bizi çok heyecanlandırıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Marmara Üniversitesi ve TÖDEB iş birliğiyle geliştirdiğimiz bu programla, sektörde kendine yer bulmak isteyen gençlerimize bir eğitim fırsatı sunuyoruz. Akademisyenler ve sektör profesyonellerinden teorik ve pratik eğitim alma fırsatı buluyorlar. Sonrasında TÖDEB üyesi şirketlerde staj yaparak sektörde kariyer fırsatı yakalayacaklar. Gelecek senelerde Fintek Çırağı Programı’ndan mezun olarak sektöre atılan gençlerimizin de PSM Ödülleri’nde ödüller alacağından kuşkum yok.
2024 hedeflerimiz arasında, Türk FinTek’lerinin yurt dışındaki bilinirliğinin artırılması da var. Nitelikli hizmet ihracı ve uluslararası iş birliklerinin artırılması için yurt dışı etkinliklere katılımı destekliyoruz. 2023’te Avrupa’da düzenlenen Money 20/20’deki Türkiye pavilyonunda 8 FinTek yer almıştı. Bu yıl 20 FinTek’le katılmayı planlıyoruz. Münih ve Dubai’deki Seamless etkinliklerinin yanı sıra Singapur ve başta Azerbaycan olmak üzere Türk Cumhuriyetleri’nde düzenlenen organizasyonlara da katılacağız. Yeni kıtalar, yeni ülkeler bizi bekliyor.”
“Cesur Yeni Dünya: Varoluşsal Tehditler ve Devrimci Fırsatlar” başlıklı bir panelin de gerçekleştiği ödül töreni toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.
Türkiye’nin fintek ekosistemi ile Azerbaycan’ın finansal ekosistemini bir araya getiren Azerbaycan ve Türkiye Fintek Forumu, Bakü'de gerçekleştirildi. Forumda konuşan Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği (TÖDEB) Başkanı Ufuk Bilgetekin, “Üst düzey bürokratlarımızın çizdikleri yolu sektör temsilcileri olarak takip etmek ve geliştirmek amacındayız” dedi.
Türkiye'den 20’den fazla fintek şirketinin katıldığı, Azerbaycan ve Türkiye Fintek Forumu’nda Fintek alanındaki fırsatlar konuşuldu. Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği (TÖDEB) ve Azerbaycan Finansal Teknoloji Derneği (AzFina) işbirliğiyle Fintech Innovation Hub’ın (FTIHUB) organizasyonuyla düzenlenen forum, Türkiye ve Azerbaycan finansal teknoloji sektörünün önde gelen isimlerini ağırladı. Bakü’de ilki gerçekleşen Azerbaycan ve Türkiye Fintek Forumu’na, TÖDEB Başkanı Ufuk Bilgetekin, Azerbaycan Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Kamale Gurbanova, Azerbaycan Bankalar Birliği Başkanı Zakir Nuriyev ve AzFina Başkanı Ruslan Talıbov başta olmak üzere 160’ı aşkın kişi katıldı.
“Yeni kabul edilen kanun, tüketicilere daha modern ve erişilebilir hizmet sunulmasını sağlayacak”
Fintekler olmadan maliye ekosistemini hayal etmenin mümkün olmadığını vurgulayan Azerbaycan Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Kamale Gurbanova, “Bugün Azerbaycan Merkez Bankası ve ilgili kurumlar tarafından fintek sektörünün gelişmesi için çeşitli çalışmalar yapılıyor. Yapılan çalışmalar ülkede finteklere olan talep ve tekliflerin artırılmasına, fintek sektörünün gelişmesi için gerekli olan ortamın oluşturulmasına destek olacak. Altı ay içinde ülkede faaliyet gösteren ödeme kuruluşlarının, elektronik para kuruluşlarının yasalara uygun bir şekilde lisans alması için süre verildi. Yeni kabul edilen kanun, ülkedeki ödeme ekosisteminin oluşturulmasını, bu sistemin daha da gelişmesini, tüketicilere daha modern ve erişilebilir hizmet sunulmasını sağlayacak” ifadelerini kullandı.
“Azerbaycan fintekleri için Türkiye pazarı önem taşıyor”
Dünyada Fintek alanına 2023 yılının ilk yarısında 52 milyar dolar yatırım yapıldığını dile getiren Azerbaycan Finansal Teknoloji Derneği Başkanı Ruslan Talıbov, “Azerbaycan’da fintek alanında dayanıklılığı temin etmek için, Azerbaycan Merkez Bankası, sektördeki oyuncular ve ekosistemle birlikte gerekli adımları atıyor. Yeni onaylanan kanun kapsamında fintekler artık para transferleri yapabilecek, yasal ve bireysel kişilere ödeme hesapları açarak onlara hizmet verebilecek, kredi verebilecek ve bunun gibi birçok imkanların kapıları şirketler için açıldı. Azerbaycan pazarının Türk finteklerinin ilgisini yeteri kadar çekeceğine inanıyorum. Aynı şekilde Azerbaycan Fintekleri için Türkiye pazarı önem taşıyor. Bölgesel ve global aktörlere dönüşmek isteyen şirketler Türkiye pazarındaki tecrübeden yararlanarak diğer global pazarlara çıkmaya hazır olacaklardır” dedi.
“Üst düzey bürokratlarımızın çizdikleri yolu sektör temsilcileri olarak takip etmek ve geliştirmek amacındayız”
Forumdaki konuşmasında, iki ülkenin finansal teknoloji alanında uzmanlaşmış sektör temsilcilerinin bir araya gelmesinin Türkiye ve Azerbaycan Fintek ekosisteminin sağlamlaştırılmasına yönelik kararlılığın yansıması olduğunu ifade eden TÖDEB Başkanı Ufuk Bilgetekin, “Bu bağlılık ile Türkiye ve Azerbaycan'ın aynı köklerden çıkan tarihi birlikteliğinin finansal teknolojiler gibi geleceğe yansıması olan bir sektörde yaşatmaya ve güçlendirmeye devam edeceğiz. Geleceğe baktığımızda fintek sektörünün hala büyümeye devam edeceğini hepimiz görüyoruz ve biliyoruz. Daha fazla dijitalleşme, yapay zeka, blok zincir teknolojisi gibi yeniliklerle finansal hizmetler daha da erişilebilir ve güvenli hale gelecek. Bu teknolojiler sadece sektörü değil aynı zamanda ekonomileri ve toplumları da dönüştürecek. Bugün iki kardeş ülkenin finansal teknolojiler alanında işbirliğinin tarihinde önemli bir nokta olarak anılacaktır. Üst düzey bürokratlarımızın çizdikleri yolu sektör temsilcileri olarak takip etmek ve geliştirmek amacındayız. Türkiye ve Azerbaycan girişimcileri önleri açılıp desteklendiklerinde neler yapabileceklerini gösterdiler ve göstermeye devam edeceklerdir” diye konuştu.
Azerbaycan Bankalar Birliği Başkanı Zakir Nuriyev, bu tür etkinliklerin Azerbaycan ve Türkiye’nin kuruluşları tarafından düzenlenmesinin fintek sektörünün gelişmesinde önemli katkılar sağlayacağını ifade ederek, Türkiye’nin bu sektördeki tecrübesinin Azerbaycan için büyük yararları olacağını dile getirdi.
Yaptığı açıklamada, TÖDEB olarak Bakü’de bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirten Bilgetekin, “TÖDEB olarak bir ilki daha gerçekleştiriyoruz. Burada birçok üyemiz ile beraber Azerbaycan fintek şirketleriyle bir araya geldik. Bugün, Azerbaycan Merkez Bankası Başkan Yardımcısı da buradaydı ve Azerbaycan fintek şirketleriyle alakalı kanunun müjdesini verdi. Yaklaşık 10 yıl önce de biz ‘6493’ sayılı kanuna ilişkin, aynı heyecanı yaşıyorduk. Dolayısıyla bu kanunlar, başlangıçta zorlayıcı gibi gözükse de ileriye dönük sektörün çok daha büyük yerlere gelmesini sağlayan kaçınılmaz fırsatlar. Bu forumla da Türkiye'de faaliyet gösteren fintek şirketlerimiz, Azerbaycan'da faaliyet gösteren fintek şirketlerimiz ile bir araya gelerek potansiyel iş birlikteliklerini konuşmaya başladılar. Tecrübelerimizi buradaki meslektaşlarımıza aktarmaya başladık. Sonuçta iki devlet, bir millet gibi yaşıyor olmanın finansal teknolojiler tarafına da yansıması ile alakalı birliktelikleri konuşuyor olacağız. Bugün 6 Eylül'de ilkini gerçekleştirdiğimiz Türk-Azerbaycan Fintech Formu'nun ikinci ayağını yine İstanbul'da yapıyor olacağız. Bu forumun tüm katılımcılara hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
Dijital ödeme sistemlerinde, iş modelleri, finansal hizmetler ve ürünler, teknoloji çözümleri ve regülasyonlara kadar birçok konunun değerlendirildiği forumda, sektörün uzman konuşmacıları güncel eğilimleri ve gelecekteki işbirliklerini ele aldı.
Dünyanın dört bir yanından üst düzey yöneticileri ve yatırımcıları ağırlayan, fintek dünyasının en saygın fuarlarından Money 20/20’de, Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği (TÖDEB), 8 üyesi ile birlikte Türk pavilyonunu kurdu.
Her yıl Avrupa, Asya ve Amerika'da farklı tarihlerde düzenlenen, 7500'den fazla katılımcı, 2300'den fazla şirket ve 350'den fazla konuşmacının yer aldığı Money 20/20 Europe Fintek Fuarı, 6-8 Haziran tarihlerinde Amsterdam’da gerçekleşti. Fintek dünyasının en prestijli etkinliklerinden kabul edilen fuarda; Hızlıpara Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para A.Ş., Klon Ödeme Kuruluşu A.Ş., Moka Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşu A.Ş., Ödeal Ödeme Kuruluşu A.Ş., Paragram Ödeme Kuruluşu A.Ş., Pay Fix Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş., PayTR Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş. ve Sipay Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş. TÖDEB liderliğinde bir araya gelerek Türk fintek sektörünün ve Money 2020 tarihinin ilk Türk pavilyonunu kurdu. Fuara, önceki yıllarda, sadece bireysel katılım desteği kapsamında katılım sağlayabilen ödeme ve elektronik para kuruluşları, bu yıl TÖDEB liderliğinde güçlerini birleştirerek ‘Ticaret Bakanlığı Milli Katılım Desteği’ ile kurulan bu pavilyonda bir araya geldi. Türkiye'nin fintek potansiyelinin global pazarlarda tanıtılması hedefiyle katılım sağlanan fuarda; pavilyon şirketleri, sektörün önde gelen isimleri ve yatırımcılarla doğrudan fikir alışverişi olanağı yakaladı.
TÖDEB üye kuruluşlarına ihracat kapasitelerini genişletme fırsatı sunan pavilyon stantları, ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi gördü. Ziyaretçiler, Türk fintek ekosistemi hakkında kapsamlı bir şekilde fikir edinirken, pavilyon şirketleri tarafından sunulan yenilikçi ürün ve hizmetler hakkında bilgi sahibi oldular. 90’dan fazla ülkeden 2 bin 300’den fazla fintek alanında faaliyet gösteren küçük, orta ve büyük ölçekli şirketin yer aldığı Money 20/20 fuarı, sektördeki yenilikleri takip etmek isteyen ve yatırım yapmayı planlayan şirketler için önemli fırsatlar sundu.
TÖDEB Başkanı Ufuk Bilgetekin: “Türkiye bayrağı altında 8 üyemizle olmanın gururunu yaşıyoruz”
TÖDEB Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin, Amsterdam’da düzenlenen Money 20/20 fintek fuarında 8 üye ile birlikte katılmaktan gurur duyduklarını aktarıp, desteklerinden dolayı Ticaret Bakanlığı’na teşekkür ederek, “Bugün burada dünyanın en büyük fintek fuarı olan 20/20’de Türk pavilyonunu kurmuş olduk. 8 üyemizle beraber. Burada Türkiye’mizin fintek alanındaki faaliyetlerinden bütün katılımcılara bahsediyor olacağız. Türkiye bayrağı altında 8 üyemizle olmanın gururunu yaşıyoruz. Bu fuara Türk pavilyonu anlamında ilk katılım sağlayan birlik olmanın da mutluluğu içerisindeyiz” şeklinde konuştu.
“Dünyaya Türk finteğini anlatmak ve ülkemize döviz yatırım getirmek amacıyla bir ilki gerçekleştiriyoruz”
Ufuk Bilgetekin, Türk finteğini dünyaya tanıtmak adına Money 20/20’de bir ilki gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Finansal teknolojiler dediğimiz zaman Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisimizin son açıkladığı verilere baktığımız zaman 800 tane civarında finansal teknoloji alanında faaliyet gösteren kuruluş var. Bunlardan 76 tanesi ödeme sistemine hizmet eden ödeme ve para kuruluşları. Bunların içinde uluslararası para transferi yapan, wallet ve sanal pos gibi farklı alanda faaliyet gösteren üyelerimiz var. Değişen ve dijitalleşen dünya içinde bundan sonra kağıt paraların ortadan kalkacağı dijital paraların, altınların konuşulduğu finansal teknolojilerin de kullanılması kaçınılmaz olacaktır. Bugün burada var olmak dünyaya Türkiye finteğini anlatmak, uluslararası iş birliktelikleri yapmak, mevcut üye kuruluşlarımıza dünyadan iş birliği ve ülkemize döviz yatırım getirmek amacıyla burada bir ilki gerçekleştiriyoruz” değerlendirmesini yaptı.
TÖDEB’in 4. Olağan Genel Kurul Toplantısı gerçekleşti
Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği’nin 4. Olağan Genel Kurul Toplantısı gerçekleşti. Konuşmalarında iş birliği vurgusu yapan TÖDEB Başkanı Ufuk Bilgetekin, sektörün gelişimi için tüm paydaşların dahil olduğu bütüncül bir bakış açışının gerekli olduğunu belirtti.
Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği’nin (TÖDEB), 11 Mayıs 2023 tarihinde Wyndham Hotel’de gerçekleşen 4. Olağan Genel Kurul Toplantısı’na TÖDEB Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin, T.C. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Murat Zaman, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkan Yardımcısı Muhammet Erişen, T.C. Merkez Bankası Ödeme Sistemleri ve Finansal Teknolojiler Genel Müdürü Serdar Murat Öztaner, T.C. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkan Yardımcısı Necip Fazıl Kaymak, T.C Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Finansal Yatırımlar Müdürü Ahmet Cüneyt Selçuk ile TÖDEB üye kuruluşları temsilcileri katıldı.
Genel Kurul’da açılış konuşmasını gerçekleştiren TÖDEB Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin, sektörün gelişiminin tüm paydaşların dahil olduğu bütüncül bir bakış açısıyla mümkün olacağını belirterek, Birliğin ve sektörün gelişimi amacıyla, her türlü görüş ve öneriye açık şekilde hareket ettiklerini belirtti.
Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği’nin (TÖDEB) Başkanı Ufuk Bilgetekin: Ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasına katkımız kesintisiz sürecektir.
Bilgetekin, kamu otoriteleri ile güçlü iş birliklerinin altını çizerek,
“Birlikte TÖDEB vizyonuyla bir araya geldiğimiz ilk günden bu yana, Üyelerin Sesi ve Sektörün Birleştirici Gücü olmayı önemsiyor ve tüm çalışmalarımızı bu doğrultuda titizlikle sürdürüyoruz. Nitekim, finansal teknolojilerin gözde bir sektör haline gelebilmesi ve üyelerimizin sektör lideri kuruluşlar olarak konumlanabilmesi amacıyla tüm görevlerimizi layıkıyla yerin getirmeye çalıştığımız bir yılı daha tamamlamanın mutluluğunu yaşıyoruz.
Yönetim Kurulu olarak göreve başladığımızda, önceliğimiz Birliğimizin ihtiyaçlarını analiz etmek oldu. Bu analizler sonucunda, hızla büyüyen Birliğimizin öncelikle kurumsal kimliğini yansıtacak yeni bir merkeze ihtiyaç duyduğunu tespit ettik ve yoğun araştırmalar sonucunda Ümraniye’deki yeni ofisimize taşındık. Yeni merkezimiz sayesinde, hem üyelerimiz hem kamu otoriteleri ve üçüncü taraflarla yüz yüze görüşmeleri odağımıza alarak daha verimli iletişim ve koordinasyon sağladığımıza inanıyoruz. Yine bu dönemde, Birliğimizden beklentiler ve ihtiyaçlar dahilinde organizasyon yapısını ve personel kadrosunu genişleterek üretkenliğimizi de arttırdık.
Bu doğrultuda; Mart ayında, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Türkiye Yatırım Ajansı resmi destekleri ve TÖDEB iş birliğiyle Dubai’de düzenlenen, Türk Arap Finans Forumu’nda, Arap yatırımcılarla üyelerimizi buluşturduk. Forumun bundan sonraki organizasyonları Bahreyn, Katar ve İstanbul’da olacak.
Azerbaycan Fintek Derneği yöneticileri ile üyelerini de Nisan ayında Türkiye’de ağırladık. Üyelerimiz ile Azeri fintek kuruluşları arasında yapılabilecek iş birlikleri için önemli bir adımı TÖDEB olarak atmış olduk. Türk Cumhuriyetleri ile birlikteliği önemsiyoruz ve Azerbaycan başta olmak üzere Türk Cumhuriyetleri ile fintek etkinlikleri gerçekleştirilmesini TÖDEB’in 2023 ajandasına aldık.
Aynı şekilde Fintek dünyasının en önemli fuarlarından olan Money 20/20 etkinliğinde TÖDEB organizasyonu ile ilk kez Türk Pavilyonu kuracak olmanın mutluluğu ve gururunu yaşıyoruz. 6 – 8 Haziran tarihlerinde Amsterdam’da gerçekleşecek olan ve 10.000'den fazla katılımcının yer alacağı Money 20/20 fuarında, üyelerimizin global çapta tanınırlığına doğrudan katkı sunulmuş olacak. Aynı zamanda Pavilyonda yer alacak üyelerimiz vasıtasıyla uluslararası yatırımların ülkemize çekilmesi noktasında da destek sağlayacağız.
Sektörümüzün gelişimi için gerekli olan iş birliği, yenilikçilik ve sorumluluk bilinci ile bir arada çalışmaya devam edeceğiz. TÖDEB olarak sizlerin desteğiyle, sektörümüz öncü konumunu koruyacak ve ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasına katkımız kesintisiz sürecektir.” dedi.
T.C. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Murat Zaman: Türkiye'de hızla gelişen fintek ekosisteminde 700’ün üzerinde şirket bulunuyor.
Murat Zaman, TÖDEB 4. Olağan Kurulu’nda yaptığı konuşmada, T.C. Hazine ve Maliye Bakanı Doç. Dr. Nureddin Nebati'nin de bugün toplantıya katılmayı planladığını ancak yoğun seçim çalışmalarından dolayı iştirak edemediğini dile getirdi.
Start-up ekosistemi içerisinde çok başarılı olan ülkemizin, yatırım ekosistemi olarak Avrupa’da 10. sırada, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde 3. sırada yer aldığını anlatan Zaman,
“Ülkemizdeki fintek ekosistemi 2022 yılında 89 milyon dolar yatırım almış ve diğer yıllara bakıldığında önemli bir gelişme göstermiştir. Ancak bu sektörle ilgili verebileceğimiz en önemli haber, fintek şirketlerinin hayatta kalma oranının yaklaşık 94,93’e ulaşmasıdır. Bu yönden bakıldığında fintek ekosistemimizin ne kadar başarılı ve nitelikli olduğu görülmektedir." dedi.
Bu hususlar çerçevesinde bakanlığın da yüksek farkındalıkla sektörün her türlü ihtiyacına cevap verecek şekilde çalışmalarını yürüttüğünü anlatan Zaman, "Bakanlığımızın görev alanında bulunan sektörlerde yapılan tüm faaliyetlerin uluslararası alanda en üst sınıfta yer alması ve lokomotif niteliğine bürünmesi vizyonu, bu sektör için de geçerlidir. Bu vizyon doğrultusunda bu sektör için adımlarımızı atmakta ve çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Bu kapsamda yaptığımız bir çalışmayı ve attığımız önemli bir adımı sizinle burada, bugün paylaşmak istiyorum Sayın Bakanımız Nureddin Nebati tarafından duyurulmasını planladığımız ancak yoğun programı nedeniyle son dakikada yapılan değişiklikle aranızda olamayışından dolayı duyurulması bana kısmet olan bu önemli projeyi sizinle paylaşmak istiyorum. Bu da, 'TÖDEB Fintek Çırağı Programı'dır." açıklamasında bulundu.
T.C. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Murat Zaman: TÖDEB Fintek Çırağı Projesi ile kamu, özel sektör ve üniversite iş birliği ile önemli adım atılmıştır.
Bu projenin stratejik niteliğe sahip amaçlarından birinin, fintek sektöründe Türkiye ve dünyada da yaşanan yetişmiş personel eksikliğini Türkiye açısından gidermek olduğunu vurgulayan Murat Zaman, şunları kaydetti:
"Bilindiği üzere, yetenek eksikliğinin en çok yaşandığı sektörlerden biri olan fintek sektörünün ve bağlantılı tüm sektörlerin ihtiyacı olan insan kaynağının karşılanması ülkemiz için stratejik bir hale gelmiştir. Bu doğrultuda TÖDEB Fintek Çırağı Projesi ile kamu, özel sektör ve üniversite iş birliği ile önemli bir adım atılmıştır. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Marmara Üniversitesi ve Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği (TÖDEB) iş birliği ile gerçekleştirilecek bu programla, finansal teknolojiler ile doğrudan ya da dolaylı ürün ve hizmetler sunan kuruluşların, yetişmiş eleman ihtiyacını doğrudan karşılayacak insan kaynağının meydana getirilmesi hedeflenmektedir.
Bu program, fintek alanında yeni yeteneklerin yetiştirilmesini odağına almasıyla, başarısını programdan mezun olan yeteneklerin 6-12 aylık periyotlarda işe yerleşimini ölçmesiyle ve sektörün ihtiyaçlarını göz önüne alan nitelikli eğitim içerikleri ve eğitim süreçleri ile kurgulanmasıyla farklı bir nitelik taşımaktadır. Ayrıca bu programda; eğitimin tüm aşamalarında alanında uzman kamu ve özel sektör kurumları iş birliği ile farklı bir yapı kurulacak ve büyük bir açık kapatılacaktır. Aynı zamanda bu program, ülkemizde binlerce gencin ilgi duydukları alanda akademik olarak da uzmanlaşmasına ve istihdamına katkı sağlayacaktır. Bu sayede binlerce gencimiz hem yetiştirilecek hem de '1 Milyon İstihdam' projemize katkı sağlayacak şekilde istihdam edilecektir.” ifadelerini kullandı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkan Yardımcısı Muhammet Erişen: Bankaların toplam finans piyasasındaki pazar payı 90'lar seviyesinde
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkan Yardımcısı Muhammet Erişen ise Türkiye'de bankacılık ağırlıklı bir finansal sektör bulunduğunu hatırlatarak, "Bankaların toplam finans piyasasındaki pazar payı 90'lar seviyesindedir. Ancak banka dışı finansal kuruluşlarımızın ekonomimizde özel bir yeri bulunmaktadır. Özellikle ödeme ve elektronik para kuruluşları yeni, yüksek teknolojiye dayanan ve ticaret hayatını kolaylaştıran bir fonksiyona sahiptir. Bu anlamda ödeme ve elektronik para sektörü, bankacılık, sigortacılık ve sermaye piyasası faaliyetlerini yürüten kuruluşları destekleyen diğer finansal faaliyetleri tamamlayan bir rol üstlenmektedir." şeklinde konuştu.
Dijitalleşmenin her alanda ön plana çıktığı bu günlerde söz konusu kuruluşların giderek artan şekilde finansal piyasalara ve ekonomiye katkı sağlayacaklarını düşündüklerini ifade eden Erişen, şunları kaydetti:
"Finansal kuruluşlar bir taraftan ekonomik büyüme için gereken fon kaynağı sağlarken diğer taraftan ödeme ve aracılık hizmetleri ile reel sektöre faaliyetlerinde hız ve esneklik sağlamaktadır. Finansal sektör bu özelliği inovatif yapısından nitelikli insan kaynağından ve sektör olarak birlikte hareket edebilme yeteneğinden almaktadır. Bunu sağlayan da bugün burada bir araya gelmemize vesile olan TÖDEB gibi meslek birliklerimizdir. Konuyla ilgili olarak birlik üyesi kuruluşların bilgilendirilmesi ve gerekli altyapı çalışmalarının yapılması konusunda TÖDEB ve diğer meslek birliklerimize önemli görevler düştüğünü hatırlatmak istiyorum. Sözlerime son verirken ödeme ve elektronik para kuruluşlarını aynı çatı altında toplayan Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği'nin kuruluşunu izleyen dönemde gerçekleştirdiği başarılı çalışmalarının artarak devam etmesi temennileriyle bugünkü olağan genel kurullarının ülkemiz ve sektörümüz açısından hayırlara vesile olmasını ve başta birlik olmak üzere tüm sektörün başarılarının katlanarak büyümesini temenni ediyorum.”
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ödeme Sistemleri ve Finansal Teknolojiler Genel Müdürü Serdar Murat Öztaner: “TR Karekod” sistemi yabancı turistlerin ödemelerini yapabileceği noktaya geldi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ödeme Sistemleri ve Finansal Teknolojiler Genel Müdürü Serdar Murat Öztaner de "TR Karekod" sisteminin yüzde 80'lik oranda yaygınlaştığını aktararak, "Yabancı turistlerin ödemelerini yapabileceği bir noktaya geldi. Hazirandan itibaren bunu göreceğiz hep birlikte. Siper, Karekod Yönlendirme Sistemi (KYS), iş yeri kayıt sistemi, bunların hepsi 1,5- 2 senelik süre içerisinde ciddi altyapı projeler olarak getirildi. Çünkü altyapıyı getirmeden yenilikçi üst katmandaki yenilikçi teknolojileri sizlerin geliştirmeniz mümkün değil. Biz altyapıyı kurup düzenlemelerle pekiştirip olabildiğince sizlere bu organı sunmaya gayret ettik." ifadelerini kullandı.
TÖDEB “Fintek Çırağı Programı” ile gençlere kariyer gelişim fırsatı sağlayacak
Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği - TÖDEB, öğrenme ve gelişmeye yatırım yapan bir model sunarak nitelikli insan kaynağı talebini ülke gençlerinin potansiyeli ile buluşturuyor. TÖDEB, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Marmara Üniversitesi iş birliği ile Fintek Çırağı Programı’nı hayata geçiriyor. Cumhuriyet’in 100. yılı vesilesi ile ilk yıl 100 genci kabul etmeyi hedefleyen TÖDEB, Fintek Çırağı Programı kapsamında sektörün insan kaynağı gereksinimlerinden yola çıkarak tasarladığı bir müfredat sunacak.
Bir akademik yıla yayılacak ve 28 haftadan oluşacak programın ilk yarısında, mevzuat ve bilgi teknolojileri temelli dersler ile geliştirilmiş bir müfredat izlenecek. Dersler hibrit (hem sınıf içi hem de çevrim içi) olarak uygulanacak ve Marmara Üniversitesi akademisyenleri liderliğinde gerçekleştirilecek.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt “Fintek Çırağı Programı ile gençlere çok önemli fırsatlar tanınacak. Bu Fintek Çırağı Programı iş birliği kapsamında olduğumuz için çok mutluyuz. Üniversite olarak çok önemli çalışmalar yapıldı. Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Nureddin Nebati’ye çok teşekkür ediyorum, başından sonuna kadar kendisi projeyi bizzat takip etti ve toplantılarımıza katıldı.
Marmara Üniversitesi biliyorsunuz araştırma üniversitesi. Fintek alanında da finansal bilimler fakültesi, iktisat fakültesi, işletme fakültesi, bankacılık ve sigortacılık enstitüsü, islam finansı ve ekonomisi enstitüsü gibi alanıyla ilgili birçok uzman, yetkin hocaları barındırmakta. İnşallah bu programın sürdürülebilir bir şekilde devam etmesi biz üniversite olarak tüm katkıyı vereceğimizi ifade etmek isterim.” diyerek sözlerini tamamladı.
Fintek sektöründe uluslararası iş birliklerini geliştirmeyi hedefleyen Türk-Arap Finans Forumu Dubai’de gerçekleşti. Forumda 30’u aşkın Türk fintek şirketi uluslararası yatırımcılarla bir araya geldi. TÖDEB Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin, yaptığı açılış konuşmasında Türkiye ve Arap ülkeleri arasındaki iş birliklerinin fintek sektöründeki ivmeyi hızlandırmak için büyük bir fırsat sunduğunu dile getirdi.
Birinci Türk-Arap Finans Forumu (TAF-F1), T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Türkiye Yatırım Ajansı resmi desteği ve TÖDEB iş birliğiyle Al-Iktissad Wal-Aamal Group tarafından 13 Mart 2023 tarihinde Dubai’de gerçekleşti.
Türk-Arap Finans Forumu’na, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Borçlanma Genel Müdürü Yiğit Yaşar Korkmaz, T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu, BAE Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Dr. Thani Al Zeyoudi, Abu Dhabi Büyükelçisi Tugay Tunçer, Dubai Konsolosu Onur Saylan ile TÖDEB Yönetimi ve üyeleri katıldı.
TÖDEB Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin, yaptığı açılış konuşmasında, BAE ile Türkiye arasında bu ay başında imzalanan Ekonomik Ortaklık Anlaşması’nın önemine değinerek, anlaşmanın iki ülke arasındaki ekonomik iş birliklerine ivme kazandıracağını ifade etti.
"Ülkeler arasındaki iş birliği, fintek sektöründeki ivmeyi hızlandırmak için fırsat"
Türkiye’deki fintek sektörünün gelişiminden bahseden Bilgetekin, sektörün uluslararası sermaye ve yatırımlarla desteklenmesi gerektiğini belirterek, “Finteklere yönelik hızlandırma programlarının artışı ve girişimcilerin finteklere olan ilgisi ile bu alanda çalışan şirketlerin sunduğu yenilikçi çözüm seçenekleri, yerli yabancı yatırımcılar için fırsat olarak dikkat çekmektedir. Türkiye ve Arap ülkeleri arasındaki iş birliği, fintek sektöründeki ivmeyi hızlandırmak için büyük bir fırsat sunuyor. Bu iş birliği, sınır ötesi ödeme sistemleri, dijital bankacılık ve yatırım platformları gibi alanlarda ortak girişimler oluşturulabilmesini sağlayabilir. Bu anlamda sektörümüzde geliştirilecek yeni stratejik ortaklıklar ile ekonomik fırsatların birlikte değerlendirilmesi hem iki ülke halkına hem de ekonomiye katkı sunacaktır. Bizler de TÖDEB olarak ödeme ve elektronik para sektörünün gelişimi için mevzuatta kolaylaştırıcı adımların atılmasını sağlamak, yenilikçi ürünlerin yurt dışına çıkışı, finansal ve operasyonel iş birliklerinin kurulması hedefleriyle çalışmalarımıza devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
“Türkiye fintek üssü olmaya aday”
Forumda “The Future Outlook of Banking in Türkiye” panelinde konuşan TÖDEB Yönetim Kurulu Üyesi Erkan Kork ise Türkiye’nin dünyada inovasyona açık, rekabetçi, önder ve lider olma özelliğini vurgulayarak, dünya çapında ‘fintek üssü’ olmaya aday olan en önemli ülkelerden biri olduğunu belirtti.
Kork, Arap dünyasının özellikle körfez dünyasının başkenti Dubai ile Türkiye’nin ilişkisinin geçmiş köklere dayandığını vurgulayarak siyasi ve iktisadi anlamda iş birliklerinin kuvvetlenerek devam etmesi gerektiğini ve yabancı yatırımcıların Türk fintek dünyası üzerinden dünyaya ulaşabileceğinin altını çizdi.
Konuşmaların ardından Erkan Kork, Dubai Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı H.E Dr. Thani Bin Ahmed Al Zeyoudi’ye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selam ve sevgilerini ileterek, el işçiliği ile yapılmış ve üzerinde Altın harflerle ‘Bismillahirrahmanirrahim’ yazan bir hediye takdim etti.
TÖDEB Başkanı Ufuk Bilgetekin, Nasıl Bir Ekonomi YouTube kanalında, Finans Sohbetleri programının konuğu oldu. Yatırımcıların fintek sektörüne yönelik ilgisini değerlendiren Bilgetekin, “Önümüzdeki günlerde TÖDEB olarak sektörün istatistiki verilerini paylaştığımızda mevcut yatırımcı ilgisinin artacağını düşünüyoruz.” dedi. “Sektörden bir unicorn çıkar mı?” sorusunu cevaplayan Bilgetekin önümüzdeki 5 yıl, kalkınma planı çerçevesinde ekonomi mimarisinin yeniden yapılanacağını belirtti ve “İşletmelerin de üzerine düşen vazifelerini yerine getirdiği noktada birkaç unicorn çıkarma gibi bir hayalimiz de var.” diyerek sözlerine devam etti.
Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği’nin (TÖDEB) yeni merkezinin açılışı Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Murat Zaman, BDDK Başkan Yardımcısı Muhammet Erişen ve TÖDEB üyelerinin katılımıyla gerçekleşti. Yaptığı konuşmada 2022’nin TÖDEB için oldukça verimli bir yıl olduğunu belirten TÖDEB Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin, kamu otoriteleriyle açık iletişim ve etkin koordinasyon kurulmasına öncelik verdiklerini söyledi.
2020 yılında Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun hükümlerine göre kurulan Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği’nin (TÖDEB) yeni merkezinin açılışı, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Murat Zaman, BDDK Başkan Yardımcısı Muhammet Erişen ve TÖDEB üyelerinin katılımıyla gerçekleşti.
“Finansal kesimin önümüzdeki dönemde tüm aktörleriyle daha iyiye doğru gideceğine inancım gerçekten çok güçlü. Önemli, kritik zamanları da inşallah atlattık” diyen Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Murat Zaman, etkinlikte gerçekleştirdiği konuşmasında finteklerin önemine işaret ederek, "Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak finteklerle ilgili görüşümüz kısaca şu; geliştirilmesi için elimizden ne geliyorsa yapmak zorundayız. Ne ihtiyaçları varsa mevzuat çerçevesinde gidermek için çalışmalıyız. İnşallah önümüzdeki dönemde iş birliğimiz daha da artacaktır" diye konuştu.
"Finansal sistemde oyuncu çeşitliliğinin artmasından memnuniyet duyuyoruz"
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkan Yardımcısı Muhammet Erişen de bankalar finans sektörünün en önde gelen aktörleri olsa da banka dışı kuruluşların da finansal sistemde üstlendikleri rolün, icra ettikleri faaliyetlerin gerek finans sektörü gerekse de dijitalleşen dünya için çok önemli olduğunu ve bunu yakından takip ettiklerini söyledi.
Erişen, "Hali hazırda finansal sistemde oyuncu çeşitliliğinin artıyor olmasından da yine kurum olarak memnuniyet duyuyoruz. Birbirinden bağımsız gibi görünse de finans sektörü için tüm aktörlerin iş birliğinin çok önemli olduğunu ve aslında tüm aktörlerin birbirleriyle bağlantılı ve birbirlerini destekler nitelikte olması gerektiğini ayrıca vurgulamak isterim. Biz kurum olarak başta bankacılık sektörümüz ve düzenleme alanımızdaki şirketler olmak üzere tüm kuruluşlarla iş birliği ve eş güdüm içerisinde olduğumuzu ve her konuda sizlere kapılarımızın açık olduğunu ifade etmek isterim." ifadesini kullandı.
“Kamu otoriteleriyle açık iletişim ve etkin koordinasyon odağımızdaydı”
Açılış kapsamında yaptığı konuşmada Birliğin faaliyetleri ve gelecek dönem hedefleriyle ilgili bilgiler veren TÖDEB Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin, “2022 yılı, mevzuat değişikliklerinin yoğun olduğu, sektörümüzün yeni mevzuatlara uyumunun önem arz ettiği bir dönem oldu. Dolayısıyla Birlik olarak, kamu otoriteleriyle açık iletişim ve etkin koordinasyon kurulmasını odağımızda tuttuk. Bundan sonraki süreçte de yeni mevzuatlar kapsamında doğabilecek gereksinimlerin karşılanmasına ve uygulamada karşılaşılabilecek aksamaların giderilmesine yönelik çözüm önerilerinin geliştirilmesi noktasında üyelerimiz ile birlikte çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.
“TVTS, paydaşımıza yatırım ve itibar açısından değer katacak”
Birliğin genel ve istatistiki bilgileri toplama ve düzenli olarak kamuya açıklama yetkisi kapsamında elektronik raporlama altyapısı TÖDEB Veri Transfer Sistemi’ni (TVTS) oluşturduklarını belirten Bilgetekin, “Ödeme ve elektronik para kuruluşları hakkında kamuoyunu aydınlatmanın ve sektörümüzün büyüklüğünü paylaşmanın her bir paydaşımıza gerek yatırım gerekse itibar açısından değer katacağına inanıyoruz. TVTS yılın son çeyreğinde canlıya alındı. Yakın bir süre sonunda sektörümüze ilişkin istatistiki verileri kamuoyu ile paylaşmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.
TÖDEB Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin, 6 Ekim tarihinde gerçekleşen 13. Türk-Arap Ekonomi Forumu'nda konuşma yaparak, sektöre dair değerlendirmelerde bulundu. Finansal sistemde oyuncu çeşitliğinin yeni işbirlikleri ile iş modellerinin gelişmesinin önünü açacağını belirten Sn. Bilgetekin, “Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi tarafından 2021 yılı sonu yayımlanan durum raporuna göre, Türkiye girişim ekosisteminde her sene kurulan girişimlerin ortalama yüzde 9’u fintek dikeyinden çıkıyor.” diyerek hızla gelişen Türkiye fintek sektöründeki yatırım fırsatlarına dikkat çekti.
TÖDEB Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin, Bloomberg HT Fokus programına konuk olarak ödeme ve elektronik para sektörü ile ilgili son gelişmeleri ve TÖDEB’in yolculuğunu anlattı.
TÖDEB Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin A Para TV'de Sevda Halaç'ın sunduğu "Teknoloji ve Finans" programına konuk olarak fintek gündemini değerlendirdi ve TÖDEB'in faaliyetleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Yönetim Kurulu Başkanı Burhan ELİAÇIK Bloomberg TV'de 'Finansal Teknoloji' adlı programa konuk oldu. Nisan 2022'de Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan E-ticaret verileri hakkındaki görüşlerini paylaştı.
Yönetim Kurulu Başkanı Burhan ELİAÇIK Ekotürk'de 'Fintech Dünyası' adlı programa konuk oldu. Ödeme ve elektronik para kuruluşları açısından 2021 yılını değerlendirmenin yanısıra 1 Aralık 2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmelik ve Tebliğ kapsamıda TÖDEB'in sorumluluklarından bahsetti. Ayrıca, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisinin koordinasyonunda yayımlanan “Türkiye Fintek Ekosistemi Durum Raporu” ve açıkbankacılık konularında fikirlerini paylaştı.