Birliğimiz internet sitesinde daha iyi bir kullanıcı deneyimi için çerez ve üçüncü taraf araçlar kullanılmaktadır. Bunlara ilişkin detaylı bilgilere Aydınlatma Metni’nden ulaşabilirsiniz OKUDUM
KURUMSAL İLETİŞİM / DUYURULAR

TÖDEB’den 8 Mart Dünya Kadınlar Gününe Özel Tavsiye Kararı

Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği (TÖDEB), finansal teknolojiler sektöründe kadın istihdamını artırmaya yönelik çalışmalarıyla kadınların ekonomik hayattaki yerini güçlendirmeye devam ediyor. Üye kuruluşlarında kadın çalışan oranı %41 olan TÖDEB, kadınların iş hayatında daha fazla yer almasını destekleyerek sektörün sürdürülebilir büyümesine katkı sağlıyor.

Bu kapsamda, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel olarak, kadınların ekonomik ve sosyal hayattaki rolünü güçlendirmek amacıyla 8 maddelik bir tavsiye kararı yayınladı.

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) tarafından 2025 yılı için belirlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü teması olan “Tüm Kadınlar ve Kız Çocukları İçin: Haklar, Eşitlik, Güçlendirme”, kadınların ve kız çocuklarının eşit haklara, fırsatlara ve güçlenmeye ulaşması hedefini vurguluyor. Genç nesillerin, özellikle genç kadınlar ve kız çocuklarının değişimin öncüsü olma rolleri bu çağrının merkezinde yer alıyor.

Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği (TÖDEB), 12 Şubat 2025 tarihli Yönetim Kurulu kararıyla BM Kadın Birimi’nin çağrısını desteklediğini duyurdu. Bu kapsamda, kadınların eğitim, istihdam, liderlik ve karar alma süreçlerinde kapsayıcılık ilkesiyle desteklenmesi gerektiğini savunan TÖDEB, üyelerine ve kamuoyuna hitaben “Sekiz Mart’a Sekiz Madde” başlıklı bildirisini yayınladı.

TÖDEB’in 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Bildirisi:

1️⃣ Ekonomik ve sosyal kalkınmamız, kadının her iki alana da aktif katılımı ile mümkün olacaktır.
2️⃣ Bu alanlarda başarılı sonuçlara ulaşmamız, kadınların karar alma mekanizmalarında niceliksel ve niteliksel olarak eşitliğini gerekli kılmaktadır.
3️⃣ Sektörümüz büyük ölçüde bu farkındalık seviyesinde olduğu halde, tam bir yaygınlık için çalışmalar devam etmelidir.
4️⃣ Kadının bilgi ve beceri potansiyelinin engelsiz bir yolda ekonomik ve sosyal gelişimimize katkısı emsalsiz olacaktır.
5️⃣ Bu nedenle kadınların ekonomiye katılımının yasal kotaların zorunluluğu olarak değil; doğal katkısının değeri olarak algılanması gerekmektedir.
6️⃣ Bu yönde atılan adımları takdir etmekle birlikte, geldiğimiz noktanın yetersiz olduğu ve hızlanmamız gerektiği açıktır.
7️⃣ Sektörümüzün reel sektör ile yoğun ilişkisi bulunduğundan, atacağımız adımların tüm paydaşlarımıza örnek olacağı ve olumlu etki edeceği açıktır.
8️⃣ Kadının ekonomik ve sosyal yaşama aktif katılımı sadece kadınların değil; tüm toplumumuzun yararına bir amaç ve hedef olarak algılanmalıdır.

TÖDEB Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin, bildiri kapsamında yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Kadınların ekonomik ve sosyal hayata tam anlamıyla entegre olması, yalnızca kadınların değil, tüm toplumun refahını artıracaktır. TÖDEB olarak, finansal teknolojiler ekosisteminde kadınların liderlik rollerini güçlendirmeye, eğitim ve istihdam fırsatlarını yaygınlaştırmaya ve eşitliğe yönelik adımları hızlandırmaya kararlıyız. Üye şirketlerimizde kadın çalışan oranının %41 olması, sektörümüzde kapsayıcılığın güçlü olduğunu gösteriyor. Ancak, bu oranı daha da yukarı çekmek ve kadınların ekonomik karar alma mekanizmalarında daha fazla söz sahibi olmasını sağlamak için çalışmaya devam edeceğiz. ‘Sekiz Mart’a Sekiz Madde’ bildirimiz, bu hedefler doğrultusunda atılacak somut adımların rehberidir.

TÖDEB, üyelerine ve kamuoyuna sunduğu bu bildiriyle, kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılımını teşvik eden projeler geliştirmeye, farkındalık yaratmaya ve sürdürülebilir bir gelecek için çaba göstermeye devam edecektir.