Birliğimiz internet sitesinde daha iyi bir kullanıcı deneyimi için çerez ve üçüncü taraf araçlar kullanılmaktadır. Bunlara ilişkin detaylı bilgilere Aydınlatma Metni’nden ulaşabilirsiniz OKUDUM
KURUMSAL İLETİŞİM / GENEL BİLGİLER

Elektronik Parayı Tanıyın


Elektronik para nedir?
Elektronik para; kabul edilen fon karşılığı ihraç edilen, elektronik olarak saklanan, ödeme işlemlerini gerçekleştirmek için kullanılan parasal değerdir. Müşteriden alınan fonun çevrim içi elektronik para hesaplarına aktarılması veya sanal/fiziki kartlara yüklenmesi neticesinde müşterinin nakit para yerine yüklenen fon tutarı kadar ödeme işlemi yapabilmesini sağlar.

Ön ödemeli kart nedir?
Ön ödemeli kartlar yüklenen fon tutarı kadar ödeme işlemi yapabilme imkânı sağlayan fiziki veya sanal kartlardır. Alınan fon tutarı doğrudan karta tanımlanabilir veya ön ödemeli kartlar elektronik para hesabına bağlı olarak da kullanılabilir. Ön ödemeli kartlar elektronik para niteliğinde olup, kişiye özel olarak veya anonim şekilde ihraç edilebilir. Tek kullanımlık kartlar olabileceği gibi birden fazla fon yüklemesi yapılabilen ön ödemeli kartlar da mevcuttur. Sadece aktarılan fon tutarı kadar işlem yapabilme imkânı sağlar, kredi işlemleri ile ilişkilendirilemez.

Elektronik para hesabı nedir?
Elektronik para kuruluşu nezdinde açılan, alınan fon tutarı kadar ödeme işlemi yapılmasını sağlayan çevrim içi hesaplardır. Elektronik para hesabı ile mal veya hizmet alımının yanı sıra her türlü ödeme işlemleri de yapılabilir. Sahibine süreye veya tutara bağlı olarak getiri sağlamaz, kredi imkânı sunmaz.

Kimler elektronik para faaliyeti yürütebilir?
Elektronik para kuruluşları, 5411 sayılı Kanun uyarınca faaliyet gösteren bankalar ve PTT elektronik para ihracı faaliyetinde bulunabilirler.  

Elektronik para hesabına nasıl yükleme yapılır?
Havale, eft, banka kartı, kredi kartı, elektronik para kuruluşunun şube ve temsilcileri vasıtasıyla nakit ödeme veya elektronik para kuruluşunca sunulan diğer kanallar aracılığıyla elektronik para hesabına para yüklenebilir.

Elektronik para ile ne yapabilirim?
Elektronik para hesabı veya elektronik para bakiyesi tanımlı kartlar ile mal ve hizmet alımının yanı sıra para transferi, fatura ödeme ve benzeri ödeme işlemleri de yapılabilir.

Elektronik para kuruluşları ödeme hizmeti sunabilir mi?
6493 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca ödeme kuruluşları, elektronik para kuruluşları, 5411 sayılı Kanun kapsamındaki bankalar ve PTT ödeme hizmeti sunabilir ve bu kuruluşlar “Ödeme Hizmeti Sağlayıcısı” olarak adlandırılırlar.

Elektronik para kuruluşları hangi ödeme hizmetlerini sunabilir?
Elektronik para kuruluşları, 6493 sayılı Kanun uyarınca Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından verilen faaliyet izni kapsamındaki ödeme hizmeti türlerini sunabilirler. Ödeme hizmetlerine ilişkin genel bilgilere “Ödeme Hizmetlerine İlişkin Genel Bilgiler” sekmesinden ulaşılabilir.

Temsilci nedir?
Temsilci, elektronik para kuruluşu adına ve hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişidir. Elektronik para kuruluşları ödeme ve elektronik para hizmetlerini temsilci aracılığıyla yürütebilirler. Temsilcinin ödeme veya elektronik para hizmetlerini sunabilmesi için TCMB’den izin almasına gerek bulunmamaktadır. Temsilci tarafından sunulabilecek elektronik para ve ödeme hizmetleri temsilcisi olduğu elektronik para kuruluşunun faaliyet izni ile sınırlıdır. Elektronik para kuruluşlarının temsilcilerine ilişkin bilgilere internet sitemizin “Üyelerimiz” sekmesi altından ulaşılabilir.


Elektronik para kullanımın müşteri açısından avantajları nelerdir?

  • Hızlı ve düşük maliyetlerle finansal hizmetten yararlanma
  • Ödeme işlemlerinde kolaylık ve güvenlik sağlama
  • Esnek iş modelleri sayesinde daha hızlı yeni ürün ve hizmet geliştirebilme becerisi
  • Sunulan finansal hizmetlerin kalitesinin ve çeşitliliğinin arttırılması
  • Müşteri odaklı hizmet sunulması
  • Artan müşteri memnuniyeti
  • Yenilikçi yaklaşım


Elektronik para faaliyetinin finansal sistem ve ekonomiye katkıları nelerdir?

  • Rekabetin yaygınlaşması
  • Finansal sistemin etkinliğinin ve verimliliğinin arttırılması
  • Finansal sistemde teknoloji kullanımının yaygınlaşması
  • Finansal araçların çeşitliliğinin arttırılması
  • Kayıtdışı ekonomi ile mücadeleye katkı sağlanması
  • Finansal sisteme erişimi olmayan kişilere ulaşılması
  • Elektronik ticaretin yaygınlaşması ve gelişmesi
  • Tasarrufların dolaylı olarak arttırılması